TempCook 476

Rękawice higieniczne z ochroną termiczną do wysokich-temperatur, 100% szczelne na płyny-dla przemysłu cateringowego

Ochrona termiczna

Szczególne zalety

  • Ochrona termiczna do 250°C* (* od 150°C, produkt może stać się sztywniejszy i może nastąpić zmiana koloru, bez pogorszenia skuteczności rękawic).
  • Odporność na oleje, smary i podstawowe detergenty
  • Białe/kremowe oznakowanie rękawic odpowiada normom odzieżowym w przemyśle cateringowym
  • Nie zawiera silikonu, aby zapobiec powstawaniu śladów i defektów na blasze i szkle przed malowaniem

Specyficzne cechy

Długi mankiet (45cm) chroni przedramię podczas manipulowania goracymi naczyniami.

Zastosowanie

Przemysł spożywczy

  • Gotowanie wstępne

Samorządy (Żywienie zbiorowe)

  • Wyjmowanie elementów z piekarnika
  • Wyjmowanie elementów z autoklaw i piekarników parowych

Przemysł cateringowy

  • Wyciąganie naczyń z nagrzewających się pieców

Wypieki

  • Wyciąganie tac z piekarników

Normy

  • Zagrożenia mechaniczne EN 388 4443D
  • Type A Specyficzna ochrona chemiczna EN 374 AFGJOT
  • Mikroorganizmy EN 374
  • Ciepło i ogień EN 407 X2XXXX
  • Zagrożenia powodowane przez zimno EN 511 111
Alimentarity

Dopuszczone do kontaktu ze wszystkimi rodzajami żywności zgodnie z rozporządzeniem europejskim (WE) 1935/2004.

Szczegóły produktu

Materiał Nitryl
Kolor Biały
Wykończenie wewnętrzne Trykotowa ochrona termiczna
Wykończenie zewnętrzne Wytlaczana struktura
Długość (cm) 45
Wielkość 7 9 10
Opakowanie 1 para/worek
6 par/karton

Zestawienie żywności

Łączna klasyfikacja dotycząca kontaktu z żywnością

Napoje Napoje bezalkoholowe lub napoje alkoholowe nieprzekraczające 6% obj., przeźroczyste
Napoje bezalkoholowe lub napoje alkoholowe o zawartości alkoholu mniejszej lub równej 6% obj. Mętne
Napoje alkoholowe o stężeniu alkoholu od 6% obj. i 20%.
Napoje alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 20%.
Zboża, skrobie, cukier, czekolada i produkty pochodnie Skrobie, zboża, mąki, mączki, suchy makaron np. spaghetti i podobne produkty oraz świeże makarony
Herbatniki, ciasta, ciastka i inne produkty piekarnicze, produkty suche, cukrowe i cukiernicze w postaci stałej; bez substancji tłuszczowych
Herbatniki, ciasta, ciastka i inne produkty piekarskie i wyroby cukiernicze w postaci stałej; z substancjami tłuszczowymi, czekoladą, substytutami i produktami powlekanymi
Złożone przetwory spożywcze
Melasy, syropy cukrowe, miód
Produkty cukiernicze z tłustymi substancjami na powierzchni
Owoce, warzywa i produkty pochodnie Owoce w całości, świeże lub schłodzone, nieobrane; suszone lub sproszkowane; orzechy w łupinach i prażone
Świeże warzywa, obrane lub pokrojone
Przetworzone: pokrojone, w formie przecieru, pasty lub konserwowane w roztworze wodnym, w tym w occie lub w solance
Przetworzone w alkoholu
Warzywa konserwowane w oleju
Owoce konserwowane w oleju
Orzechy w formie pasty lub kremu
Tłuszcze i oleje Zwierzęce lub roślinne, naturalne lub przetworzone
Wodne emulsje w oleju (margaryna, masło)
Produkty zwierzęce i jaja Skorupiaki i mięczaki bez naturalnej ochrony muszli, ryby konserwowane w roztworze wodnym
Skorupiaki i mięczaki bez naturalnej ochrony muszli, ryby konserwowane w oleju, produkty mięsne marynowane w oleju
Świeże skorupiaki i mięczaki w muszlach
Świeże ryby, chłodzone, solone, wędzone lub w formie pasty
Mięso dowolnego pochodzenia zwierzęcego, świeże, chłodzone, solone, wędzone, w formie pasty lub kremu.
Konserwowane i częściowo konserwowane mięso w roztworze wodnym
Konserwowane i częściowo konserwowane mięso w oleju
Jajka, żółtka, białka w proszku lub formie suszonej lub mrożonej
Jajka, żółtka, białka w formie płynnej lub gotowanej
Nabiał Mleko tłuste, odtłuszczone lub częściowo sproszkowane
Sfermentowane mleko (jogurt, maślanka), śmietana
Naturalne sery bez skórki lub z jadalną skórką i sery do pieczenia
Sery w całości na wagę
Przetworzone sery (sery topione), sery konserwowane w roztworze wody (mozzarella...)
Sery konserwowane w oleju
Mleko w proszku, w tym mleko dla niemowląt
Dressing Sosy o wodnej konsystencji
Sosy o tłustej konsystencji (np. majonez, dressing, itp.)
Musztarda
Ocet
Mieszane przetwory spożywcze Kanapki, tosty, pizze o dowolnej zawartości spożywczej z tłustymi substancjami na powierzchni
Kanapki, tosty z chleba, pizza zawierająca dowolny rodzaj żywności, ale bez substancji tłuszczowych na powierzchni
Zupy, sosy, wywary w każdej innej formie z tłustymi substancjami (włącznie z drożdżami)
Zupy, sosy, wywary w każdej innej formie bez tłustych substancji (włącznie z drożdżami)
Zupy, sosy, buliony w dowolnej postaci o tłustych charakterach (w tym drożdże)
Zupy, sosy, buliony w dowolnej postaci, ale bez cech tłuszczowych (w tym drożdży)
Smażone lub palone produkty pochodzenia roślinnego (smażone ziemniaki, frytki)
Smażone lub prażone produkty pochodzenia zwierzęcego
Inne Suszona żywność z tłuszczowymi substancjami na powierzchni
Suszona żywność bez substancji tłuszczowych na powierzchni
Zioła, przyprawy, kawa i substytuty kawy, w granulkach lub proszku
Przyprawy i dodatki w oleju
Kakao w proszku
Kakao w paście
Skoncentrowane ekstrakty o zawartości alkoholu wynoszącej lub przekraczającej 6% obj.
Mrożona lub głęboko mrożona żywność
Lody

Tabela odporności na czynniki chemiczne

Klasyfikacja ochrony chemicznej

Klasyfikacja ochrony jest określana po uwzględnieniu efektów zarówno przenikania, jak i uszkodzenia, by zapewnić użytkownikom odpowiednie informacje dotyczące używania naszych produktów dla ochrony przed działaniem produktów chemicznych.

Znaczenie kolorów:

Używane w przypadku długotrwałego kontaktu z chemikaliami (w granicach czasu przenikania w ciągu dnia roboczego)
Używane przy częstym kontakcie z chemikaliami, w granicach łącznej ekspozycji na ich działanie, tj. łącznego czasu przenikania w ciągu dnia roboczego.
Ochrona tylko przed rozpryskami, w przypadku dłuższej ekspozycji na działanie chemikaliów rękawice powinny zostać jak najszybciej wymienione na nowe.
Nie zalecane. Te rękawice nadają się do pracy z tym produktem chemicznych.
NT: Nie przetestowano
NA: Nie dotyczy, ponieważ nie przetestowano całkowicie (wyłącznie wyniki dotyczące zużycia LUB przenikania)

Dane z testów chemicznych i ogólna ocena ochrony chemicznej nie powinny być stosowane jako bezwzględna podstawa wyboru rękawic. Rzeczywiste warunki użytkowania mogą zmieniać wymagane właściwości rękawic w kontrolowanych warunkach badań laboratoryjnych. Czynniki inne niż czas kontaktu chemicznego

Produkt chemiczny CAS # Czas przenikania
(minut)
Poziom przenikania
Standard Poziom uszkodzenia
Klasyfikacja
dietyloamina 98% 109-89-7 53 2 EN 16523-1:2015 1
-
dwusiarczek węgla 99% 75-15-0 20 1 EN 16523-1:2015 NT
NA
formaldehyd 37% 50-00-0 480 6 EN 16523-1:2015 3
++
kwas chlorowodorowy 10% 7647-01-0 480 6 EN 374-3:2003 NT
NA
kwas chlorowodorowy 35% 7647-01-0 480 6 EN 374-3:2003 NT
NA
kwas siarkowy 96% 7664-93-9 243 5 EN 16523-1:2015 NT
NA
metanol 99% 67-56-1 122 4 EN 16523-1:2015 NT
NA
n-heptan 99% 142-82-5 480 6 EN 16523-1:2015 4
++
nadtlenek wodoru 30% 7722-84-1 480 6 EN 16523-1:2015 NT
NA
octan butylu 99% 123-86-4 78 3 EN 374-3:2003 NT
NA
octan etylu 99% 141-78-6 27 1 EN 16523-1:2015 NT
NA
roztwór wodorotlenku amonu 25% 1336-21-6 480 6 EN 16523-1:2015 4
++
styren 99% 100-42-5 36 2 EN 16523-1:2015 NT
NA
toluen 99% 108-88-3 51 2 EN 16523-1:2015 1
-
wodorotlenek sodu 40% 1310-73-2 480 6 EN 16523-1:2015 NT
NA

* wyniki nie są znormalizowane

Więcej rękawic

TempDex 720
Ochrona termiczna

TempDex 720

Manualność i odporność na przecięcia przy zachowaniu odporności termicznej

TempDex 710
Ochrona termiczna

TempDex 710

Rękawice manualne z ochroną termiczną

TempTec 332
Ochrona termiczna

TempTec 332

Rękawica z podwójna-warstwą, z izolacją termiczną i wielo-funkcyjną odpornością chemiczną