Do użytku jednorazowego

Solo 997

Doskonała odporność mechaniczna, idealna w środowiskach zaolejonych

  • CAT. 3 Cat. 3 0334
  • Type B Specyficzna ochrona chemiczna EN 374 JKT
  • Mikroorganizmy EN 374 VIRUS

Komfort

  • Doskonała zręczność dzięki elastyczności i zmniejszeniu grubości materiału.

Ochrona skóry

  • Zalecane do środowisk zaolejonych i brudnych

Praktyczny

  • Nosić samodzielnie lub jako rękawice zewnetrzne.

Przemysł samochodowy i mechaniczny

  • Montaż drobnych części pokrytych smarem

Laboratorium

  • Produkcja leków
  • Preparaty farmakologiczne
  • Badania, analizy, manipulowanie częściami precyzyjnymi

Przemysł lotniczy

  • Praca z kompozytami (żywicami)

Materiał Nitryl
Kolor niebieski
Wykończenie wewnętrzne Chlorowana
Wykończenie zewnętrzne Gladka z chropowatymi koncówkami palców
Długość (cm) 24
Grubość (mm) 0.10
Wielkość 6 7 8 9
Opakowanie 100 rekawice/pudelko
1000 rekawice/karton
AQL wodoodporność 1.5

Łączna klasyfikacja dotycząca kontaktu z żywnością

Napoje Napoje bezalkoholowe lub napoje alkoholowe nieprzekraczające 6% obj., przeźroczyste
Napoje bezalkoholowe lub napoje alkoholowe o zawartości alkoholu mniejszej lub równej 6% obj. Mętne
Napoje alkoholowe o stężeniu alkoholu od 6% obj. i 20%.
Napoje alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 20%.
Zboża, skrobie, cukier, czekolada i produkty pochodnie Skrobie, zboża, mąki, mączki, suchy makaron np. spaghetti i podobne produkty oraz świeże makarony
Herbatniki, ciasta, ciastka i inne produkty piekarnicze, produkty suche, cukrowe i cukiernicze w postaci stałej; bez substancji tłuszczowych
Herbatniki, ciasta, ciastka i inne produkty piekarskie i wyroby cukiernicze w postaci stałej; z substancjami tłuszczowymi, czekoladą, substytutami i produktami powlekanymi
Złożone przetwory spożywcze
Melasy, syropy cukrowe, miód
Produkty cukiernicze z tłustymi substancjami na powierzchni
Owoce, warzywa i produkty pochodnie Owoce w całości, świeże lub schłodzone, nieobrane; suszone lub sproszkowane; orzechy w łupinach i prażone
Świeże warzywa, obrane lub pokrojone
Przetworzone: pokrojone, w formie przecieru, pasty lub konserwowane w roztworze wodnym, w tym w occie lub w solance
Przetworzone w alkoholu
Warzywa konserwowane w oleju
Owoce konserwowane w oleju
Orzechy w formie pasty lub kremu
Tłuszcze i oleje Zwierzęce lub roślinne, naturalne lub przetworzone
Wodne emulsje w oleju (margaryna, masło)
Produkty zwierzęce i jaja Skorupiaki i mięczaki bez naturalnej ochrony muszli, ryby konserwowane w roztworze wodnym
Skorupiaki i mięczaki bez naturalnej ochrony muszli, ryby konserwowane w oleju, produkty mięsne marynowane w oleju
Świeże skorupiaki i mięczaki w muszlach
Świeże ryby, chłodzone, solone, wędzone lub w formie pasty
Mięso dowolnego pochodzenia zwierzęcego, świeże, chłodzone, solone, wędzone, w formie pasty lub kremu.
Konserwowane i częściowo konserwowane mięso w roztworze wodnym
Konserwowane i częściowo konserwowane mięso w oleju
Jajka, żółtka, białka w proszku lub formie suszonej lub mrożonej
Jajka, żółtka, białka w formie płynnej lub gotowanej
Nabiał Mleko tłuste, odtłuszczone lub częściowo sproszkowane
Sfermentowane mleko (jogurt, maślanka), śmietana
Naturalne sery bez skórki lub z jadalną skórką i sery do pieczenia
Sery w całości na wagę
Przetworzone sery (sery topione), sery konserwowane w roztworze wody (mozzarella...)
Sery konserwowane w oleju
Mleko w proszku, w tym mleko dla niemowląt
Dressing Sosy o wodnej konsystencji
Sosy o tłustej konsystencji (np. majonez, dressing, itp.)
Musztarda
Ocet
Mieszane przetwory spożywcze Kanapki, tosty, pizze o dowolnej zawartości spożywczej z tłustymi substancjami na powierzchni
Kanapki, tosty z chleba, pizza zawierająca dowolny rodzaj żywności, ale bez substancji tłuszczowych na powierzchni
Zupy, sosy, wywary w każdej innej formie z tłustymi substancjami (włącznie z drożdżami)
Zupy, sosy, wywary w każdej innej formie bez tłustych substancji (włącznie z drożdżami)
Zupy, sosy, buliony w dowolnej postaci o tłustych charakterach (w tym drożdże)
Zupy, sosy, buliony w dowolnej postaci, ale bez cech tłuszczowych (w tym drożdży)
Smażone lub palone produkty pochodzenia roślinnego (smażone ziemniaki, frytki)
Smażone lub prażone produkty pochodzenia zwierzęcego
Inne Suszona żywność z tłuszczowymi substancjami na powierzchni
Suszona żywność bez substancji tłuszczowych na powierzchni
Zioła, przyprawy, kawa i substytuty kawy, w granulkach lub proszku
Przyprawy i dodatki w oleju
Kakao w proszku
Kakao w paście
Skoncentrowane ekstrakty o zawartości alkoholu wynoszącej lub przekraczającej 6% obj.
Mrożona lub głęboko mrożona żywność
Lody

Klasyfikacja ochrony chemicznej

 

Klasyfikacja ochrony jest określana po uwzględnieniu efektów zarówno przenikania, jak i uszkodzenia, by zapewnić użytkownikom odpowiednie informacje dotyczące używania naszych produktów dla ochrony przed działaniem produktów chemicznych.

 

Znaczenie kolorów:

++
Używane w przypadku długotrwałego kontaktu z chemikaliami (w granicach czasu przenikania w ciągu dnia roboczego)
+
Używane przy częstym kontakcie z chemikaliami, w granicach łącznej ekspozycji na ich działanie, tj. łącznego czasu przenikania w ciągu dnia roboczego.
=
Ochrona tylko przed rozpryskami, w przypadku dłuższej ekspozycji na działanie chemikaliów rękawice powinny zostać jak najszybciej wymienione na nowe.
-
Nie zalecane. Te rękawice nadają się do pracy z tym produktem chemicznych.
NT
NT: Nie przetestowano
NA
NA: Nie dotyczy, ponieważ nie przetestowano całkowicie (wyłącznie wyniki dotyczące zużycia LUB przenikania)

Dane z testów chemicznych i ogólna ocena ochrony chemicznej nie powinny być stosowane jako bezwzględna podstawa wyboru rękawic. Rzeczywiste warunki użytkowania mogą zmieniać wymagane właściwości rękawic w kontrolowanych warunkach badań laboratoryjnych. Czynniki inne niż czas kontaktu chemicznego

Produkt chemiczny CAS # Czas przenikania
(minut)
Poziom przenikania
Standard Poziom uszkodzenia
Klasyfikacja
2-propanol (izopropanol) 70% 67-63-0 95 3 EN 16523-1:2015 NT
NA
2-propanol (izopropanol) 99% 67-63-0 30 1 ASTM F739 3
=
aceton 99% 67-64-1 1 0 ASTM F739 1
-
acetonitryl 99% 75-05-8 1 0 ASTM F739 NT
NA
alkohol amylowy 99% 71-41-0 69 3 ASTM F739 NT
NA
benzyna bezołowiowa Mieszanina 8006-61-9 4 0 ASTM F739 NT
NA
benzyna ciężka Mieszanina 68551-17-7 107 3 ASTM F739 4
++
benzyna VM&P Naphtha Mieszanina 8032-32-4 27 1 ASTM F739 NT
NA
dichlorometan (chlorek metylenu) 99% 75-09-2 0 0 ASTM F739 1
-
dietyloamina 98% 109-89-7 1 0 ASTM F739 NT
NA
etanol 70% 64-17-5 22 1 EN 374-3:2003 NT
NA
etanol 95% 64-17-5 4 0 EN 374-3:2003 NT
NA
fenol 50% 108-95-2 3 0 ASTM F739 NT
NA
formaldehyd 37% 50-00-0 240 5 EN 16523-1:2015 4
++
ksylen 99% 1330-20-7 2 0 ASTM F739 1
-
kwas (orto)fosforowy 75% 7664-38-2 >480 6 ASTM F739 4
++
kwas (orto)fosforowy 85% 7664-38-2 >480 6 ASTM F739 4
++
kwas azotowy 50% 7697-37-2 27 1 ASTM F739 1
-
kwas chlorowodorowy 35% 7647-01-0 53 2 EN 374-3:2003 4
+
kwas chlorowodorowy 37% 7647-01-0 60 2 ASTM F739 4
+
kwas fluorowodorowy 49% 7664-39-3 10 0 ASTM F739 4
=
kwas mrówkowy 96% 64-18-6 3 0 ASTM F739 NT
NA
kwas octowy 50% 64-19-7 34 2 ASTM F739 2
=
kwas octowy 99% 64-19-7 4 0 ASTM F739 NT
NA
kwas siarkowy 10% 7664-93-9 >480 6 ASTM F739 4
++
kwas siarkowy 40% 7664-93-9 >480 6 ASTM F739 4
++
kwas siarkowy 50% 7664-93-9 >480 6 ASTM F739 4
++
metanol 99% 67-56-1 4 0 ASTM F739 3
=
n-butanol 99% 71-36-3 41 2 ASTM F739 NT
NA
n-heptan 99% 142-82-5 >480 6 EN 16523-1:2015 2
+
nadtlenek wodoru 30% 7722-84-1 >480 6 EN 16523-1:2015 2
+
p-dioksan (1,4-dioksan) 99% 123-91-1 2 0 ASTM F739 NT
NA
podchloryn sodu 5% 10022-70-5 >480 6 ASTM F739 NT
NA
roztwór wodorotlenku amonu 29% 1336-21-6 13 1 ASTM F739 4
+
sulfotlenek dimetylu 99% 67-68-5 21 1 ASTM F739 NT
NA
tetrachlorek węgla 99% 56-23-5 3 0 ASTM F739 NT
NA
toluen 99% 108-88-3 1 0 ASTM F739 1
-
wodorotlenek sodu 20% 1310-73-2 >480 6 EN 16523-1:2015 4
++
wodorotlenek sodu 40% 1310-73-2 >480 6 EN 16523-1:2015 2
+
wodorotlenek sodu 50% 1310-73-2 >480 6 EN 374-3:2003 4
++

* wyniki nie są znormalizowane

Potrzebujesz pomocy w znalezieniu odpowiedniej rękawicy chemicznej?

Odkryj nasze narzędzie SAFE CHEM do ochrony chemicznej!

Dowiedz się więcej

Chemical comparator

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Jeśli masz pytanie, potrzebujesz próbki lub chciałbyś uzyskać więcej informacji technicznych na temat naszych rękawic i ich zastosowania.

Skontaktuj się z nami

Więcej rękawic

Solo 987
Do użytku jednorazowego

Solo 987

Doskonała odporność mechaniczna, idealna do środowiska oleistego.

Solo 990
Do użytku jednorazowego

Solo 990

Najlepsze do precyzyjnych ruchów.

Solo BOX 967
Do użytku jednorazowego

Solo BOX 967

Kompromis między zręcznością a oporem.