Ultranitril 480

Ultra-trwała ochrona chemiczna

Ochrona chemiczna

Szczególne zalety

  • Lepsza trwałość: doskonała odporność mechaniczna (przetarcie, przebicie)
  • Dobra chwytność śliskich przedmiotów dzięki wytłoczonej strukturze
  • Doskonała ochrona podczas intensywnego manipulowania substancjami chemicznymi o wysokim-poziomie zagrożenia
  • Nie zawiera silikonu, aby zapobiec powstawaniu śladów i defektów na blasze i szkle przed malowaniem

Zastosowanie

Przemysł samochodowy i mechaniczny

  • Obróbka/odtłuszczanie metali za pomoca agresywnych rozpuszczalników

Przemysl chemiczny

  • Manipulowanie puszkami z chemikaliami

Inne przemysły

  • Stosowanie pestycydów
  • Czyszczenie wałów pras drukarskich
  • Serwisowanie
  • Obróbka drewna i prace wykończeniowe

Sektor rolniczy

  • Przygotowanie mieszanin natryskowych
  • Napełnianie zbiornika
  • Stosowanie i rozprzestrzenianie pestycydów
  • Gospodarka odpadami pestycydów
  • Czyszczenie sprzętu do obróbki

Normy

  • Zagrożenia mechaniczne EN 388 4102X
  • Type A Specyficzna ochrona chemiczna EN 374 AJKOPT
  • Mikroorganizmy EN 374
  • Ochrona przed pestycydami ISO 18889 G2
Alimentarity

Dopuszczone do kontaktu ze wszystkimi rodzajami żywności zgodnie z rozporządzeniem europejskim (WE) 1935/2004.

Szczegóły produktu

Materiał Nitryl
Kolor Zielony
Wykończenie wewnętrzne Chlorowana
Wykończenie zewnętrzne Wytlaczana struktura
Długość (cm) 46
Grubość (mm) 0.55
Wielkość 7 8 9 10 11
Opakowanie 1 para/worek
12 par/karton

Zestawienie żywności

Łączna klasyfikacja dotycząca kontaktu z żywnością

Napoje Napoje bezalkoholowe lub napoje alkoholowe nieprzekraczające 6% obj., przeźroczyste
Napoje bezalkoholowe lub napoje alkoholowe o zawartości alkoholu mniejszej lub równej 6% obj. Mętne
Napoje alkoholowe o stężeniu alkoholu od 6% obj. i 20%.
Napoje alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 20%.
Zboża, skrobie, cukier, czekolada i produkty pochodnie Skrobie, zboża, mąki, mączki, suchy makaron np. spaghetti i podobne produkty oraz świeże makarony
Herbatniki, ciasta, ciastka i inne produkty piekarnicze, produkty suche, cukrowe i cukiernicze w postaci stałej; bez substancji tłuszczowych
Herbatniki, ciasta, ciastka i inne produkty piekarskie i wyroby cukiernicze w postaci stałej; z substancjami tłuszczowymi, czekoladą, substytutami i produktami powlekanymi
Złożone przetwory spożywcze
Melasy, syropy cukrowe, miód
Produkty cukiernicze z tłustymi substancjami na powierzchni
Owoce, warzywa i produkty pochodnie Owoce w całości, świeże lub schłodzone, nieobrane; suszone lub sproszkowane; orzechy w łupinach i prażone
Świeże warzywa, obrane lub pokrojone
Przetworzone: pokrojone, w formie przecieru, pasty lub konserwowane w roztworze wodnym, w tym w occie lub w solance
Przetworzone w alkoholu
Warzywa konserwowane w oleju
Owoce konserwowane w oleju
Orzechy w formie pasty lub kremu
Tłuszcze i oleje Zwierzęce lub roślinne, naturalne lub przetworzone
Wodne emulsje w oleju (margaryna, masło)
Produkty zwierzęce i jaja Skorupiaki i mięczaki bez naturalnej ochrony muszli, ryby konserwowane w roztworze wodnym
Skorupiaki i mięczaki bez naturalnej ochrony muszli, ryby konserwowane w oleju, produkty mięsne marynowane w oleju
Świeże skorupiaki i mięczaki w muszlach
Świeże ryby, chłodzone, solone, wędzone lub w formie pasty
Mięso dowolnego pochodzenia zwierzęcego, świeże, chłodzone, solone, wędzone, w formie pasty lub kremu.
Konserwowane i częściowo konserwowane mięso w roztworze wodnym
Konserwowane i częściowo konserwowane mięso w oleju
Jajka, żółtka, białka w proszku lub formie suszonej lub mrożonej
Jajka, żółtka, białka w formie płynnej lub gotowanej
Nabiał Mleko tłuste, odtłuszczone lub częściowo sproszkowane
Sfermentowane mleko (jogurt, maślanka), śmietana
Naturalne sery bez skórki lub z jadalną skórką i sery do pieczenia
Sery w całości na wagę
Przetworzone sery (sery topione), sery konserwowane w roztworze wody (mozzarella...)
Sery konserwowane w oleju
Mleko w proszku, w tym mleko dla niemowląt
Dressing Sosy o wodnej konsystencji
Sosy o tłustej konsystencji (np. majonez, dressing, itp.)
Musztarda
Ocet
Mieszane przetwory spożywcze Kanapki, tosty, pizze o dowolnej zawartości spożywczej z tłustymi substancjami na powierzchni
Kanapki, tosty z chleba, pizza zawierająca dowolny rodzaj żywności, ale bez substancji tłuszczowych na powierzchni
Zupy, sosy, wywary w każdej innej formie z tłustymi substancjami (włącznie z drożdżami)
Zupy, sosy, wywary w każdej innej formie bez tłustych substancji (włącznie z drożdżami)
Zupy, sosy, buliony w dowolnej postaci o tłustych charakterach (w tym drożdże)
Zupy, sosy, buliony w dowolnej postaci, ale bez cech tłuszczowych (w tym drożdży)
Smażone lub palone produkty pochodzenia roślinnego (smażone ziemniaki, frytki)
Smażone lub prażone produkty pochodzenia zwierzęcego
Inne Suszona żywność z tłuszczowymi substancjami na powierzchni
Suszona żywność bez substancji tłuszczowych na powierzchni
Zioła, przyprawy, kawa i substytuty kawy, w granulkach lub proszku
Przyprawy i dodatki w oleju
Kakao w proszku
Kakao w paście
Skoncentrowane ekstrakty o zawartości alkoholu wynoszącej lub przekraczającej 6% obj.
Mrożona lub głęboko mrożona żywność
Lody

Tabela odporności na czynniki chemiczne

Klasyfikacja ochrony chemicznej

Klasyfikacja ochrony jest określana po uwzględnieniu efektów zarówno przenikania, jak i uszkodzenia, by zapewnić użytkownikom odpowiednie informacje dotyczące używania naszych produktów dla ochrony przed działaniem produktów chemicznych.

Znaczenie kolorów:

Używane w przypadku długotrwałego kontaktu z chemikaliami (w granicach czasu przenikania w ciągu dnia roboczego)
Używane przy częstym kontakcie z chemikaliami, w granicach łącznej ekspozycji na ich działanie, tj. łącznego czasu przenikania w ciągu dnia roboczego.
Ochrona tylko przed rozpryskami, w przypadku dłuższej ekspozycji na działanie chemikaliów rękawice powinny zostać jak najszybciej wymienione na nowe.
Nie zalecane. Te rękawice nadają się do pracy z tym produktem chemicznych.
NT: Nie przetestowano
NA: Nie dotyczy, ponieważ nie przetestowano całkowicie (wyłącznie wyniki dotyczące zużycia LUB przenikania)

Dane z testów chemicznych i ogólna ocena ochrony chemicznej nie powinny być stosowane jako bezwzględna podstawa wyboru rękawic. Rzeczywiste warunki użytkowania mogą zmieniać wymagane właściwości rękawic w kontrolowanych warunkach badań laboratoryjnych. Czynniki inne niż czas kontaktu chemicznego

Produkt chemiczny CAS # Czas przenikania
(minut)
Poziom przenikania
Standard Poziom uszkodzenia
Klasyfikacja
1,1,1-trichloroetan 99% 71-55-6 276 5 ASTM F739 1
-
1,1,2-trichlorotrifluoroetan (freon TF lub freon 113) 99% 76-13-1 480 6 ASTM F739 4
++
1,1,2,2-tetrachloroetan 98% 79-34-5 59 2 ASTM F739 1
-
1,2-dichloroetan 99% 107-06-2 18 1 ASTM F739 1
-
1,3 - Dichlorobenzen 98% 541-73-1 73 3 ASTM F739 1
-
2-butoksyetanol (butyl Cellusolve) 99% 111-76-2 480 6 ASTM F739 4
++
2-etoksyetanol (Cellosolve) 99% 110-80-5 416 5 ASTM F739 4
++
2-propanol (izopropanol) 99% 67-63-0 480 6 EN 374-3:2003 4
++
2,2,2-trifluoroetanol 99% 75-89-8 43 2 ASTM F739 1
-
aceton 99% 67-64-1 NT NT 1
NA
akrylonitryl 99% 107-13-1 12 1 ASTM F739 1
-
alkohol izobutylowy 99% 78-83-1 480 6 ASTM F739 4
++
anilina 99% 62-53-3 72 3 ASTM F739 1
-
benzen 99% 71-43-2 27 1 ASTM F739 1
-
benzyna Mieszanina 8030-30-6 480 6 ASTM F739 4
++
benzyna (rozpuszczalnik Stoddarta) Mieszanina 8052-41-3 480 6 ASTM F739 4
++
benzyna bezołowiowa Mieszanina 8006-61-9 480 6 ASTM F739 4
++
benzyna ciężka Mieszanina 68551-17-7 NT NT 4
NA
benzyna VM&P Naphtha Mieszanina 8032-32-4 480 6 ASTM F739 4
++
chlorobenzen 99% 108-90-7 42 2 ASTM F739 NT
NA
cykloheksane 99% 110-82-7 480 6 ASTM F739 4
++
dietanoloamina 97% 111-42-2 480 6 ASTM F739 4
++
dietyloamina 98% 109-89-7 53 2 EN 16523-1:2015 1
-
diizocyjanian toluenu (TDI) 80% 584-84-9 480 6 ASTM F739 2
+
dimetyloformamid 99% 68-12-2 35 2 ASTM F739 NT
NA
dwusiarczek węgla 99% 75-15-0 20 1 EN 16523-1:2015 2
=
epichlorohydryna 99% 106-89-8 4 0 ASTM F739 NT
NA
etanol 95% 64-17-5 480 6 ASTM F739 4
++
eter (eter (di)etylowy) 99% 60-29-7 64 3 ASTM F739 4
++
eter etylowo-tert-amylowy 96% 994-05-8 480 6 ASTM F739 NT
NA
fenol 85% 108-95-2 255 5 ASTM F739 3
++
formaldehyd 37% 50-00-0 480 6 EN 16523-1:2015 4
++
freon 12 99% 75-71-8 480 6 ASTM F739 NT
NA
furfural 99% 98-01-1 61 3 ASTM F739 NT
NA
glikol etylenowy 99% 107-21-1 480 6 ASTM F739 4
++
hydrazyna 35% 302-01-2 480 6 ASTM F739 4
++
hydrazyna 70% 302-01-2 480 6 ASTM F739 4
++
keton metylowo-izobutylowy 99% 108-10-1 57 2 ASTM F739 NT
NA
ksylen 99% 1330-20-7 92 3 ASTM F739 2
+
kumen 98% 98-82-8 271 5 ASTM F739 3
++
kwas (orto)fosforowy 75% 7664-38-2 480 6 ASTM F739 4
++
kwas (orto)fosforowy 85% 7664-38-2 480 6 ASTM F739 4
++
kwas azotowy 50% 7697-37-2 341 5 ASTM F739 3
++
kwas azotowy 70% 7697-37-2 49 2 ASTM F739 NT
NA
kwas chlorowodorowy 10% 7647-01-0 480 6 EN 374-3:2003 4
++
kwas chlorowodorowy 35% 7647-01-0 480 6 EN 374-3:2003 4
++
kwas chlorowodorowy 37% 7647-01-0 480 6 ASTM F739 4
++
kwas chlorowodorowy 50% 7647-01-0 NT NT 4
NA
kwas chromowy (VI) 50% 7738-94-5 175 4 ASTM F739 4
++
kwas fluorowodorowy 10% 7664-39-3 NT NT 4
NA
kwas fluorowodorowy 49% 7664-39-3 134 4 ASTM F739 4
++
kwas octowy 10% 64-19-7 480 6 ASTM F739 4
++
kwas octowy 50% 64-19-7 480 6 ASTM F739 4
++
kwas octowy 99% 64-19-7 118 3 ASTM F739 NT
NA
kwas oleinowy 90% 112-80-1 NT NT 4
NA
kwas siarkowy 10% 7664-93-9 480 6 ASTM F739 4
++
kwas siarkowy 40% 7664-93-9 480 6 ASTM F739 4
++
kwas siarkowy 50% 7664-93-9 480 6 ASTM F739 4
++
kwas siarkowy 96% 7664-93-9 243 5 EN 16523-1:2015 NT
NA
m-krezol 97% 108-39-4 210 4 ASTM F739 2
+
metanol 99% 67-56-1 122 4 EN 16523-1:2015 3
++
n-heksan 95% 110-54-3 480 6 ASTM F739 4
++
n-heptan 99% 142-82-5 480 6 EN 16523-1:2015 4
++
N-metylo-2-pirolidon 99% 872-50-4 108 3 ASTM F739 NT
NA
N-N dimetyloacetamid 30% 127-19-5 480 6 ASTM F739 NT
NA
N-N dimetyloacetamid 99% 127-19-5 39 2 ASTM F739 1
-
nadtlenek wodoru 30% 7722-84-1 480 6 EN 16523-1:2015 4
++
nafta Mieszanina 8008-20-6 480 6 ASTM F739 4
++
nitrobenzen 99% 98-95-3 45 2 ASTM F739 1
-
octan 2-etoksyetylu (octan Cellosolve) 99% 111-15-9 162 4 ASTM F739 3
++
octan butylu 99% 123-86-4 78 3 EN 374-3:2003 1
-
octan etylu 99% 141-78-6 27 1 EN 16523-1:2015 NT
NA
octan winylu 99% 108-05-4 30 1 ASTM F739 2
=
paliwo olejowe Mieszanina 68476-34-6 480 6 ASTM F739 NT
NA
pirydyna 99% 110-86-1 26 1 ASTM F739 1
-
polichlorowany bifenyl (PCB) (50%) w 1,2,4-trichlorobenzenie Mieszanina 11097-69-1 343 5 ASTM F739 NT
NA
roztwór wodorotlenku amonu 25% 1336-21-6 480 6 EN 16523-1:2015 4
++
roztwór wodorotlenku amonu 29% 1336-21-6 480 6 ASTM F739 4
++
styren 99% 100-42-5 36 2 EN 16523-1:2015 1
-
sulfotlenek dimetylu 99% 67-68-5 480 6 ASTM F739 3
++
t-eter metylowy butylu 98% 1634-04-4 480 6 ASTM F739 NT
NA
terpentyna Mieszanina 8006-64-2 480 6 ASTM F739 4
++
tetrachlorek węgla 99% 56-23-5 341 5 ASTM F739 3
++
tetrachloroetylen (perchloroetylen) 99% 127-18-4 480 6 ASTM F739 4
++
tetrahydrofuran 99% 109-99-9 17 1 ASTM F739 1
-
tlenek etylenu 100% 75-21-8 32 2 ASTM F739 NT
NA
toluen 99% 108-88-3 51 2 EN 16523-1:2015 1
-
trichloroetylen 99% 79-01-6 9 0 ASTM F739 1
-
trietanoloamina 98% 102-71-6 480 6 ASTM F739 4
++
wodorotlenek potasu 50% 1310-58-3 480 6 ASTM F739 4
++
wodorotlenek sodu 20% 1310-73-2 480 6 EN 374-3:2003 4
++
wodorotlenek sodu 40% 1310-73-2 480 6 EN 16523-1:2015 4
++
wodorotlenek sodu 50% 1310-73-2 480 6 EN 374-3:2003 4
++

* wyniki nie są znormalizowane

Więcej rękawic

FluoTech 344
Ochrona chemiczna

FluoTech 344

Komfort i elastyczność

Butoflex 650
Ochrona chemiczna

Butoflex 650

Szeroki zakres ochrony przed chemikaliami

UltraNeo 340
Ochrona chemiczna

UltraNeo 340

Komfort i niewielka ochrona chemiczna.